En öppen famn

Observera

Denna text publicerades första gången den 14 juli, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Pastor Lasses avskedshälsning.

Pastor Lasse Andersson

Det var lite pirrigt, för att inte säga spänt, för sexton år sedan när vi satt där uppe i Jonsered och tänkte på flytten till Vrigstad. Det var en massa praktiska saker att tänka på. Och vad var det egentligen för samhälle vi var på väg till? Hur skulle flytten gå för våra söner på tio respektive sju år? Genom bekanta och kollegors familjer hade vi förstått att det inte alltid var så lätt att flytta i de åldrarna. Vi försökte peppa sönerna med att det blev närmare till mormor, morfar och kusinerna, att eget hus gav möjlighet till att få varsina rum, samt att fotbollsklubben här hade gulsvarta dräkter precis som både Jonsereds IF och favoritlaget i Allsvenskan…

Men oron visade sig vara onödig. En öppen famn – ja, det var så vi upplevde att det var att komma hit till Vrigstad, samhället där alla hälsar på varann. Barnen kom snabbt och väl in i skolklasser och idrottsföreningar. Och dessa sammanhang blev också en god inkörsport i samhället för Lillian och mig. De goda kontakterna mellan församlingarna på orten och omsorgen från många av våra ”syskon” i Pingstkyrkan och Svenska kyrkan var och är en stor uppmuntran. Sist, men inte minst, så mötte Missionsförsamlingen oss verkligen med öppna armar. En positiv nyfikenhet på vilka vi var parades med omsorg och uppmuntran i ord och handling. Barnen togs också väl emot och hittade in bland kompisar i kyrkan. Genom åren här i Vrigstad har jag sett hur många fler människor har fått uppleva samhälle, föreningar och församlingar som en öppen famn. Inte minst i samband med den stora flyktingströmmen 2015/2016. Och jag hoppas att Vrigstad ska fortsätta att vara en öppen famn för nya människor som kommer hit och även för den som så småningom blir min efterträdare och dennes familj.

En öppen famn – det var även så jag upplevde det när jag kom till tro på Jesus i artonårsåldern. Guds famn var vidöppen och där mötte jag nåd, förlåtelse och kärlek. Genom tron på Jesus fick jag bli Guds barn (Joh 1:12). I Guds famn får jag omsorg, trygghet och hopp. Om ni som läser detta inte redan har upplevt det, så hoppas och ber jag att ni också få möta kärleken i Guds öppna famn.

Ett stort tack till er alla för det ni gett oss under våra år i Vrigstad! Kärlek och välsignelse!
Lasse Andersson