Scout

En bild på Equmenia Vrigstad scoutkår från regionsscoutlägret ”Klockrent 2015”

I Equmenia Vrigstad scout har vi scoutverksamhet från Spårare – Upptäckare till Äventyrare. Vi träffas på tisdagskvällarna och utgår oftast från Missionskyrkan på Sigfridsvägen 2 i Vrigstad.

Att vara scout

Scouting sträcker sig över alla geografiska, politiska och religiösa gränser. I över hundra år har scoutrörelsen gjort unga människor redo för livet.

Om Scouterna

Det finns cirka 85 000 scouter i Sverige, från 7 år och uppåt. Och de är i stort sällskap. I hela världen finns 38 miljoner scouter.

Som scout gör man massa olika saker, allt från att lära sig att vara en bra kompis till att göra upp eld. I Scouterna är man ute i naturen och vandrar, paddlar kanot, åker skidor eller skridskor. Man åker på hajk och sover i skogen, kanske i ett vindskydd som man byggt med sina kompisar. I Scouterna lär man sig också om andra länder, vad man kan göra för att förbättra miljön och hur man kan hjälpa till om det händer en olycka. På somrarna åker scouter ofta på läger. Där bor man i tält i ungefär en vecka och träffar scouter från andra ställen. De största scoutlägren har fler än 20 000 deltagare! Tillsammans bygger man kök, matbord och allt annat man kan behöva. Man gör dessutom aktiviteter varje dag där man sjunger, sportar, pysslar och leker.

Patrullen

Även om du lär dig en massa nya saker i Scouterna har du inga lektioner och inga lärare. Du lär dig genom att pröva själv! Men det finns förstås vuxna ledare som hjälper och stöttar. Som scout är man med i en patrull. En patrull är en liten grupp med scouter. I patrullen samarbetar man för att klara av utmaningar. Tillsammans i patrullen klurar scouterna ut lösningar på problem men bestämmer också nya roliga saker att göra.

Vår uppgift

Scouterna brinner för att göra unga människor redo för livet, genom äventyr, gemenskap, internationella möten och värdebaserat ledarskap.

Våra kännetecken:

• Vi är engagerade
  • Vi kämpar för en bättre värld
  • Vi har schyssta värderingar
  • Vi har roligt tillsammans

Vem kan bli scout?

Scouterna är öppen för alla. Vi kämpar för att alla barn ska känna sig välkomna och bli sedda hos oss. Vi är schyssta kompisar och behandlar oss själva och varandra med respekt. Hos oss finns ingen avbytarbänk!

Vill du göra en insats?

Som vuxen finns det flera olika sätt att engagera sig i scouterna. Du kan hjälpa till på små och stora sätt i kortare eller längre uppdrag. Var inte rädd för att fråga din kår vad du kan hjälpa till med – kanske kan du hjälpa till med att ringa lokala företagare, eller laga mat inför ett träff, eller som bara komma och berätta för scoutgruppen om vad du jobbar med eller något fritidsintresse som kan vara intressant.

Oavsett vad du vill göra så finns det utbildning och metoder och bra idéer, bland annat på den här sidan.

Som aktiv vuxen i Scouterna hjälper du unga leda sig själva och ger barnen möjlighet till nya äventyr. Och du får uppleva en hel del äventyr själv!

Åldersindelning

Tidigare har scouterna i samma ålder kallats olika beroende på scoutförbund och tradition i scoutkåren. När programmet nu uppdateras får vi också samma begrepp för åldersgrupperna.

Under våra första 100 år har namnen ändrats vid olika tillfällen och nu är det dags för en åldersindelning med namn som passar i vårt samhälle med ett program som är attraktivt för dagens barn och unga.

Scoutprogrammet ger stöd för scoutverksamhet mellan 8 och 25 års ålder i fem olika åldersgrupper. En indelning som är gjord med tanke på barns och ungas utveckling och de utmaningar som de ställs inför, precis som det övriga programmet.

Scout-Spårare (årskurs 2-3), tisdagar 18.30, Lillian Andersson 0382-303 61

Scout-Upptäckare (årskurs 4-6), tisdagar 18.30, Mats Franzén 0382-340 55

Scout-Äventyrare (årskurs 7 & uppåt), tisdagar 18.30, Johannes Svensson 0382-300 66

Program höstterminen 2017 för Spårare och Upptäckare

Kontakt

För ytterligare information kontakta gärna Kårchef: Mats Franzén på tel: 0382-340 55

Equmenia

Equmenia bygger sin verksamhet på kristen tro. Vår största och viktigaste uppgift är att sprida det glada budskapet om Jesus till barn och ungdomar.

Vi tror att Jesus Kristus är Herre