Pastorn har ordet

Ur Tillsammans september – december 2017

Till nytta trots allt

JamesDeMers / Pixabay

Vi tänker lätt att vi måste vara perfekta för att vara till nytta. Att vi måste räcka till för andras och egna förväntningar. Men vem klarar egentligen det? Och är det verkligen sant att vi måste vara felfria för att kunna betyda något?

Det finns en berättelse om ett sprucket vattenkrus som kan hjälpa oss att få ett annat perspektiv och att andas lite lättare.

En man bar två vattenkrus i vardera änden på en pinne för att hämta vatten från floden varje morgon. Det ena kruset var i perfekt skick, medan det andra hade en stor spricka som gjorde att kruset bara var halvfullt efter promenaden från floden till huset.

En dag kunde det spruckna kruset inte vara tyst längre. ”Jag skäms så förskräckligt”, grät kruset. ”Jag gör ett uselt jobb. På grund av min spricka får du bara hälften så mycket vatten av mig som du borde. Jag känner mig så misslyckad!” ”Jag visste inte att du kände så här”, svarade mannen bekymrat. ”Men gör mig en tjänst. På vägen tillbaka till huset, titta då noga på vägen.”

När de kommit tillbaka till huset frågade mannen: ”Lade du märke till de vackra blommorna vid vägkanten?” ”Ja”, snyftade kruset. Och mannen fortsatte: ”Lade du märke till att de bara växte på din sida av vägen? Du förstår, jag har alltid vetat om din spricka. Därför planterade jag blommor vid vägkanten, som du har vattnat varje dag. Om du inte varit som du är, skulle jag inte varje dag kunnat plocka blommor att sätta på bordet. Utan din spricka, skulle både vägkanten och huset saknat denna blomsterprakt!” – Ur Det är aldrig kört! Samlingsvolym

På liknande sätt kan vi också vara till nytta och glädje även om vi har brister. Ja, ibland faktiskt till och med tack vare våra ”sprickor”. För när Gud får hjälpa och bära oss kan vår brustenhet bli till välsignelse för vår omgivning. Paulus tycks vara inne på detta spår när han skriver om att dela evangeliets rikedom till andra. ”Men denna skatt har jag i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från mig.” (2 Korinthierbrevet 4:7).

En välsignad höst! pastor Lasse Andersson

Lasse A liten

Lasse Andersson, pastor